Colecție de standarde

Asociate Manualului de gradare pentru semințe de consum

Recomandări pentru depozitarea seminţelor de consum:

  1. SR ISO 6322-1 Depozitarea cerealelor şi leguminoaselor. Partea 1: Recomandări generale pentru păstrarea cerealelor
  2. SR ISO 6322-2 Depozitarea cerealelor şi leguminoaselor. Partea 2: Recomandări practice
  3. SR ISO 6322-3 Depozitarea cerealelor şi leguminoaselor. Partea 3: Combaterea atacului de dăunători
  4. SR 6534 Seminţe pentru consum. Condiţii de conservare
  5. SR ISO 16002 Seminţe de cereale şi leguminoase depozitate

 Eşantionare:

  1. Cereale:
    1. SR EN ISO 24333 – Cereale şi produse din cereale. Eşantionare
  2. Oleaginoase
    1. SR EN ISO 542 – Seminţe oleaginoase. Eşantionare
    2. SR EN ISO 664 – Seminţe oleaginoase. Reducerea eşantionului pentru laborator la eşantionul pentru analiză

 Determinarea umidităţii

  1. SR ISO 712 – Cereale şi produse cerealiere. Determinarea umidităţii. Metoda practică de referinţă
  2. SR ISO 6540 – Porumb. Determinarea umidităţii (pentru boabe măcinate şi pentru boabe întregi)
  3. SR ISO 665 Seminţe oleaginoase. Determinarea conţinutului de apă şi de materii volatile

 Determinarea infestării

  1. SR ISO 6639-1 – Cereale şi leguminoase. Determinarea infestării ascunse cu insecte. Partea 1: Principii generale
  2. SR ISO 6639-2 – Cereale şi leguminoase. Determinarea infestării ascunse cu insecte. Partea 2: Prelevarea probelor
  3. SR ISO 6639-3 – Cereale şi leguminoase. Determinarea infestării ascunse cu insecte. Partea 3: Metodă de referinţă
  4. SR ISO 6639-4 – Cereale şi leguminoase. Determinarea infestării ascunse cu insecte. Partea 4: Metode rapide

 Determinarea stării sanitare

  1. SR 6280 – Seminţe pentru însămânţare. Determinarea stării sanitare

Determinare factori de gradare

  1. STAS 6253-80 – Seminţe pentru consum. Determinarea caracteristicilor organoleptice
  2. SR ISO 7971-3 Cereale. Determinarea densităţii în vrac, denumită „masă per hectolitrică”. Partea 3: Metoda practică.
  3. SR EN 15587 Cereale şi produse cerealiere. Determinarea conţinutului de impurităţi în grâu (Triticum aestivum L.), grâu durum (Triticum durum Desf.), secară (Secale cereale L.) şi orz furajer (Hordeum vulgare L.)
  4. SR EN 16378 Cereale. Determinarea conţinutului de impurităţi în porumb (Zea mays, L.) şi sorg (Sorghum bicolor, L.)
  5. STAS 1069-77 – Seminţe agricole pentru consum. Determinarea conţinutului de corpuri străine şi de seminţe cu defecte
  6. SR 7522 – Seminţe pentru consum. Defecte. Terminologie
  7. SR ISO 5527 Cereale. Terminologie
  8. SR EN ISO 658 – Seminţe oleaginoase. Determinarea conţinutului de impurităţi

Determinări suplimentare

  1. SR EN ISO 21415-1 Grâu și făină de grâu. Conținut de gluten. Partea 1: Determinarea glutenului umed printr-o metodă manuală
  2. SR EN ISO 21415-2 Grâu şi făină de grâu. Conţinut de gluten. Partea 2: Determinarea glutenului umed prin mijloace mecanice
  3. SR EN ISO 21415-3 Grâu şi făină de grâu. Conţinut de gluten. Determinarea glutenului uscat din gluten umed printr-o metoda de uscare la etuva
  4. SR EN ISO 21415-4 Grâu şi făină de grâu. Conţinut de gluten. Determinarea glutenului uscat din gluten umed printr-o metoda rapida de uscare
  5. SR EN ISO 3093 Grâu, secară şi făinuri corespunzătoare, grâu durum şi făina grifică de grâu durum. Determinarea indicelui de cădere conform metodei Hagberg – Perten
  6. SR EN ISO 20483 Cereale şi leguminoase. Determinarea conţinutului de azot şi calculul conţinutului de proteină brută – metoda Kjeldhal
  7. SR EN ISO 27971 Cereale şi produse cerealiere. Grâu comun (Triticum aestivum L.). Determinarea proprietăţilor alveografice a unui aluat cu hidratare constantă din făină industrială sau de încercare şi metodologia de măcinare experimentală
  8. SR ISO 520 – Cereale şi leguminoase. Determinarea masei a 1000 boabe
  9. SR 1634 – Seminţe pentru însămânţare. Determinarea germinaţiei
  10. SR 12511 – Seminţe agricole. Determinarea viabilităţii cu săruri de tetrazoliu
  11. SR EN ISO 659 Seminţe oleaginoase. Determinarea conţinutului de ulei
  12. SR ISO 729 – Seminţe oleaginoase. Determinarea acidităţii libere a uleiurilor
  13. SR EN ISO 5983-1:2006 Nutreţuri. Determinarea conţinutului de azot şi calculul conţinutului de proteină brută. Partea 1: Metoda Kjeldhal
  14. SR EN ISO 5983-2:2009 Nutreţuri. Determinarea conţinutului de azot şi calculul conţinutului de proteină brută. Partea 2: Metoda de mineralizare în bloc şi distilare cu abur

 Standarde de produs (specificaţii)

1. SR 13548 – Grâu comun (Triticum aestivum L). Specificaţii
2. SR ISO 11051:1998 – Grâu durum (Triticum durum Desf.). Specificaţii
3. SR 984 – Secară (Secale cereale L.). Specificații
4. SR 13477 – Orz pentru malţ
5. SR 982 – Orz furajer (Hordeum vulgare L.)
6. STAS 983-60 – Ovăz pentru hrana animalelor
7. SR 5447 – Porumb (Zea mays L.). Specificații
8. STAS 196-67 – Seminţe de in pentru scopuri industriale
9. STAS 2963-39 – Seminţe pentru consum. Fasole boabe
10. STAS 2854-71 – Seminţe pentru pentru consum. Mazăre pentru decorticare
11. SR 13514 Seminte de floarea soarelui. Specificatii
12. SR 3319 Seminţe de soia. Specificaţii
13. SR 2998 Seminţe de rapiţă. Specificaţii
14. STAS 7879-67 – Seminţe de muştar pentru export
15. SR 2323 Orez brut. Cerinţe de calitate